Guide: så använder du sågjigg och timmerjigg

En sågjigg och en timmerjigg är två viktiga verktyg inom träbearbetning som hjälper dig att få noggranna och upprepbara snitt i trä. Dessa jiggar används ofta av snickare och träarbetare för att skapa komplexa snitt och ledningar. Här är en guide som beskriver hur du använder sågjiggar och timmerjiggar effektivt:

Sågjigg

En sågjigg är en anordning som hjälper dig att göra raka och exakta snitt med hjälp av en cirkelsåg eller sticksåg. Här är stegen för att använda en sågjigg:

 1. Välj rätt jig: Först måste du välja den lämpliga sågjiggen för ditt projekt. Det finns olika typer av jiggar beroende på det snitt du behöver göra, som t.ex. raka snitt, vinklade snitt eller korsnitt.
 2. Markera snittet: Använd en blyertspenna eller märkpenna för att markera den exakta platsen för ditt snitt på träet. Detta hjälper dig att placera sågjiggen korrekt.
 3. Fäst träet: Fäst träet säkert på arbetsbordet eller sågbocken så att det inte rör sig under snittet.
 4. Montera sågen: Fäst din cirkelsåg eller sticksåg i sågjiggen enligt tillverkarens anvisningar.
 5. Justera djupet: Justera sågdjupet på din såg så att den inte skär igenom träet helt och hållet. Djupet bör vara tillräckligt för att göra snittet men inte djupare än så.
 6. Fäst sågjiggen: Placera sågjiggen längs din märkning och fäst den ordentligt på träet med hjälp av klämmor eller skruvar.
 7. Gör snittet: Starta din såg och följ guiden längs sågjiggens kant för att göra snittet. Se till att hålla sågen stadigt och följa linjen noggrant.
 8. Ta bort jiggen: När snittet är klart, stäng av sågen och ta bort sågjiggen från träet.

Timmerjigg

En timmerjigg är en anordning som används för att skapa starka och exakta förbindelser i träkonstruktioner. Här är stegen för att använda en timmerjigg:

 1. Välj rätt jig: Beroende på vilken typ av ledning eller förbindelse du vill skapa, välj den lämpliga timmerjiggen. Det finns olika typer, inklusive fyrkants- och rundstavjiggar.
 2. Markera träet: Markera de områden där du vill skapa förbindelser eller ledningar på träet med hjälp av en märkpenna eller blyertspenna.
 3. Fäst jiggen: Placera timmerjiggen på träet enligt dina markeringar och fäst den ordentligt med klämmor eller skruvar.
 4. Skapa förbindelsen: Använd ditt verktyg, som en borrmaskin eller en mejsel, för att skapa förbindelsen eller ledningen enligt timmerjiggens design.
 5. Testa passformen: När du har skapat förbindelsen eller ledningen, testa att ansluta de två delarna av träet för att säkerställa att de passar perfekt och är stabila.
 6. Färdigställ projektet: När du är nöjd med passformen och stabiliteten i din förbindelse eller ledning, kan du fortsätta med att färdigställa ditt träprojekt enligt dina önskemål.

Sammanfattning

Att använda sågjiggar och timmerjiggar kan göra ditt träbearbetningsprojekt både enklare och mer exakt. Det är viktigt att följa tillverkarens instruktioner för jiggar och att vara försiktig och säker när du använder sågar och andra verktyg. Med övning kommer du att kunna skapa professionella träprojekt med precision och tillförlitlighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *