Lär känna de olika typerna av laddningskablar för elbilar 

Tänker du skaffa en elbil men är inte säker på vilken typ av laddkabel som är bäst för dina behov? Då har du tur! Det här blogginlägget kommer att täcka skillnaderna mellan typ 1 och typ 2 laddningskablar för elbilar, så att du kan fatta ett mer välgrundat beslut när det är dags att köpa. 

Vad är typ 1 och typ 2 laddningskablar? 

Typ 1- och typ 2-laddningskablar används båda som en anslutningspunkt mellan en elbil och den strömförsörjning som ger laddning. Båda typerna av laddningskablar finns i olika längder, där vissa är tillräckligt korta för att rymmas i ett handskfack så att de kan förvaras när de inte används. Den största skillnaden mellan de två typerna är att de har olika kontakter i varje ände, där typ 1 har en kontakt för fordonssidan och en kontakt för strömförsörjningssidan, medan typ 2 har två kontakter i varje ände – en för fordonssidan och en för strömförsörjningssidan.  

Laddningskabel typ 1 

Typ 1-laddningskabeln används vanligtvis av elbilar som tillverkats före 2017. Den har en enfasig växelströmsanslutning med en maximal spänning på 250 V. En viktig egenskap hos den här typen av laddkabel är att den kan användas med både offentliga laddare ”på gatan” och väggdosor i hemmet. Dess maximala effekt är dock relativt låg med endast 16 ampere, vilket innebär att det tar längre tid än andra typer av laddningskablar att ladda ett elbilsbatteri fullt ut.                      

Typ 2-laddningskabel   

Typ 2-laddningskabeln används vanligtvis av elbilar som tillverkats efter 2017. Den har en trefasig växelströmsanslutning med en maximal spänning på 400 V och erbjuder högre utgångar än typ 1-kabeln – upp till 32 ampere – vilket innebär att den laddar ett elbilsbatteri snabbare än sin föregångare. Dessutom kan den här typen av kabel också användas med både offentliga laddare ”på gatan” och vägglådor för hemmet. 

Det är viktigt att fatta ett välgrundat köpbeslut när det gäller att köpa en laddkabel för elbilar om du vill att ditt fordon ska laddas snabbt och säkert. Om du känner till skillnaden mellan en laddkabel av typ 1 och typ 2 kan det hjälpa dig att välja vilket alternativ som fungerar bäst för dina behov, oavsett om du behöver en kort kabel som passar i handskfacket eller en längre kabel som ansluts direkt från din strömförsörjning till ditt fordon. Med noggrant övervägande och forskning kan du hitta den perfekta laddaren för din nya elbil!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *