Bilden visar bilbelysning på ett terrängfordon i skogen i mörker. Extraljus som bilbelysning finns som ledjusramp och fungerar bra även som båtbelysning och mc belysning.

Fördelarna med extraljus till bilbelysningen

Det finns stora fördelar med extraljus till bilbelysningen i form av en ledramp. Under dagen är det relativt enkelt att köra bil med befintlig bilbelysning. Men hur är det när du måste köra i skymningen eller i mörker?

Det är här extraljus kommer in i bilden. Hjälpljus ger ett extra lager av synlighet vid körning på natten, så att förare kan navigera säkert på vägar och motorvägar med större lätthet. Extraljus skapar bättre synlighet i skymning och mörker och kan många gånger förbättra sikten vid regn, dimma och snö.

Vad är extraljus och varför är en ledramp så fördelaktig?

Extraljus är anordningar som används för att komplettera befintliga strålkastare på ett fordon. Dessutom kan de användas på terrängfordon för att ge ytterligare belysning vid behov.

Ledramper och extraljus till bilbelysning och båtbelysning finns i många olika former. Dessa kan vara antingen permanenta men också som avtagbara komponenter på fordonet. Allt är helt beroende på dina behov.

Vanlig bilbelysning som går att ersätta med ledljus är dimljus, strålkastare, strålkastare, kurvljus och till och med ljusskenor. Alla dessa erbjuder olika nivåer av ljusstyrka och täckning för olika typer av körscenarier nattetid.

Hur en ledljusramp kan hjälpa till vid körning?

Extraljus hjälper förare att se tydligare genom att ge ytterligare belysning utöver vad befintliga strålkastare kan ge. Med dimljus kan föraren till exempel lätt se genom tjock dimma. Medan strålkastare hjälper till att belysa mörka delar av vägen eller vid smalare delar av vägen vid skogs- eller terrängkörning.

Genom att ha flera ljuskällor tillgängliga kan du effektivare anpassa din synlighet till förhållandena runt omkring dig. Något som är särskilt viktigt om du kör i ett område med begränsad belysning.

Olika typer av extraljus för bilbelysning och båtbelysning samt mc belysning

Hjälpljus finns i många olika varianter beroende på dina behov och din budget. Det finns till exempel halogenlampor som använder en glödtråd för att producera ljus. Men som tenderar att bli varma snabbt.

LED lampor ger en ljusare belysning men kräver mindre ström, HID-lampor (High Intensity Discharge) som håller längre. Framförallt längre än traditionella halogenlampor. Alternativt Xenon-lampor som ger ett klart vitt ljus som liknar naturligt dagsljus.

Dessa kostar mer än andra typer av lampor. Oavsett vilken typ av extraljus du väljer kommer det att vara fördelaktigt för att förbättra säkerheten under nattliga körförhållanden genom att öka synligheten överlag.

Förbättra synligheten vid skymning och mörker med modern bilbelysning

När det gäller att förbättra synligheten vid körning på natten eller under perioder med dålig sikt (t.ex. skymning eller kraftig dimma). Dessa system ger föraren ett extra säkerhetslager. Vilket även gör det möjligt för förare att navigera på vägarna med större säkerhet och förtroende oavsett förhållandena utanför fordonets fönster.

Därför är det viktigt att alla förare som planerar att navigera på vägar på natten eller under dåliga siktförhållanden. Därför är det viktigt att investerar i någon form av extraljus som en ledramp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *