Allt du behöver veta om bastutunna som är vedeldad

Är du en person som gillar att bada bastu? Att ha en vedeldad bastutunna hemma kan vara en trevlig investering för dig och din familj. Det finns inget som slår känslan av att sitta i en varm bastu efter en stressig arbetsdag. Bastutunnor finns i en mängd olika storlekar, former och material. Men om du vill ha en mild värmekälla, är det bästa alternativet en bastutunna som är vedeldad. I den här bloggen kommer vi att ge dig all information du behöver om bastutunnor som är vedeldade.

Varför välja en vedeldad bastutunna?

Bastutunna som är vedeldad är en traditionell bastutyp som vi brukar se i svenska stugor. Det är en enkel och bekväm uppvärmningsmetod, och det innebär inte några extra kostnader för el. Dessutom är det mycket miljövänligt. En vedeldad bastutunna hjälper dig att koppla av och lindra stress och är också bra för din hälsa. Dessutom kan du använda olika typer av ved, beroende på dina personliga preferenser.

Material i bastutunnor

De vanligaste materialen för tillverkning av bastutunnor är trä och plast. Plasttunnor finns också på marknaden, men de är inte så hållbara som trätunnor. Ett annat alternativ är aluminium, men det används vanligtvis inte för bastutunnor på grund av sin värmelädning och brandrisk. Träbastutunnor är det mest populära valet, men de kräver mer underhåll jämfört med plasttunnor. Träbastutunnor finns i olika träslag som gran, cederträ, tall och lärkträ.

Storlek och form på bastutunnor

Vedeldade bastutunnor finns i många olika storlekar och former, från små tunnor som rymmer en till två personer till större tunnor som rymmer upp till 20 personer. Innertemperaturerna varierar också från 70-120 grader Celsius, beroende på storlek och bruk. En vanlig storlek på en bastutunna som är vedeldad är 2 meter i diameter men kan variera.

Ved och tillbehör

När det gäller ved används vanligtvis torra lövträslag som björk, ek och al för att få en trevlig doft och behaglig värme. Innan du börjar värma bastutunnan måste du se till att veden är torr. För att underlätta hanteringen, kan du använda en vedeldningspåse, och för att rengöra tunnan kan du använda en bastutunna borste. Det finns också andra tillbehör som du kan använda för en mer behaglig upplevelse, såsom bastukläder, bastumössor och bänkar.

Sammanfattning

En vedeldad bastutunna kan, precis som en badtunna i vedeldad variant, vara en underbar investering för ditt hem och hälsa. Det finns en mängd olika storlekar, former och material att välja mellan, så du kan hitta den som passar just din stil och smak. Beroende på vilken typ av ved du väljer kan du få en trevlig doft och en behaglig värme. Glöm inte att regelbundet rengöra din bastutunna för att bevara dess kvalitet. Nu när du vet allt om bastutunnor som är vedeldade, varför inte överväga att investera i en för ditt hem?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *